Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Tomarza’da Veteriner Hekimlik yapan Ayhan Ceran’la yaptığımız görüşmede kurban alırken dikkat edilmesi gereken hususları söyledi.
İnsan ve hayvan sağlığını ilgilendiren çok sayıda bakteriyel, viral, paraziter,ve mantari zoonoz hastalıklar olduğu ve bunların 50 kadarı insan sağlığı yönünden büyük problemlere yol açtığı bilinmektedir. Zoonoz hastalıklar halk sağlığını etkilemelerinin yanı sıra hayvanlarda verim düşüklüklerine ve ölümlere yol açarak, ülke ekonomisi açısından da önemli kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca Kayseri ve civar İlçelerde yoğunluk gösteren çiçek hastalığına da dikkat etmek gerekir.

Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar;
1- Hayvanlar sağlıklı olmalıdır.
2- Kurban olacak hayvanın kondüsyonu iyi, tüyleri parlak olmalı, çok zayıf, gebe veya yeni doğum yapmış olmamalıdır.
3- Dış görünümü canlı olmayan salya, burun akıntısı, pis kokulu ishali olan , vücudunda yara , şişlik, ödem olan hayvanlar satın alınmamalıdır.
4- Hayvanların nereden geldiği bilinmelidir. Bunun için ilk iş satıcıdan hayvanın nereden geldiğini gösteren Menşe Şahadetnamesi istenmeli, başka İl veya İlçelerden gelen hayvanlardan ise yurtiçi veteriner Sağlık raporu görülmelidir.
5- Hayvanların kulağında küpesi olmalıdır. Sığırlar için ayrıca sahibinin adı, adresi ve hayvanın kulağındaki küpe numarası ile uyumlu sığır cinsi hayvan pasaportu görülmelidir

Kurbanlıkların kesime kadar evde beslenmesi;
1- Hayvanlar evde uygun yerlerde barındırılmalı, aşırı sıcak, kapalı havasız yerlerde, yada tamamen açık rüzgar ve yağış alan yerlerde barındırılmamalıdır.
2- Hayvanlar bayrama bu kadar az süre kalmışken fazla beslenmemelidir.
3- Evlerdeki yemek ve mutfak artıkları verilmemeli, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.
4- Hayvanlara bolca kaliteli kuru ot veya kuru yonca verilmeli, verilecek kesif yem konusunda yetkililerden veya tecrübeli yetiştiricilerden bilgi alınmalıdır.
5- Hayvanların önünde her zaman temiz su bulunmalıdır.

Kaynak: Tomarza Haber

21:52, 29.09.2014