Sitedeki Yeriniz : Ana Sayfa » Haberler » Tomarza Kabak Çekirdeği Borsası Açıldı

Tomarza Kabak Çekirdeği Borsası Açıldı

17.09.2014 tarihinde Tomarza Kabak Çekirdeği Borsası açılışı yapıldı.

Açılışa Tomarza İlçe Kaymakamı Yusuf Altun, Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin Işık, Ticaret Odası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri İl Tarım Müdürü Özkan Kayacan, Ak Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Bazı kurum Amirleri ve çalışanları, çiftçiler ve Tomarza’lı Vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan açılış törenine Tomarza İlçe Kaymakamı Yusuf Altun’un konuşmasıyla başlandı. Altun konuşmasında; kabak çekirdeği borsası açılışında emeği geçen siyasi ve çiftçilere teşekkürlerini iletti. Kabak borsasının Tomarza için dönüm noktası olduğunu söyleyen Kaymakam Altun, açılan kabak borsası yerinde ve iyi kullanıldığı halde Tomarza için kurtuluştur. Tomarza’yı Türkiye’ye böyle duyururuz dedi.

Kaymakam Yusuf Altun’un konuşmasının ardından kürsüye Tomarza kabak çekirdeği üreticileri birliği Başkanı Metin Karalar çıktı. Karalar konuşmasında; öncelikle borsanın açılışında emeği geçen İlçe Kaymakamı, Belediye Başkanı ve çiftçilere teşekkür etti. Teşekkürün ardından Başkan Karalar;  “Çerezlik kabak 2013 yılı TÜİK verilerine göre ülke genelinde 515 bin 808 dekar alanda ekiliyor. Buradan 35 bin 586 tonluk bir ürün elde ediliyor. bu üretimin 415 bin 034 dekar ve 25 bin 996 ton ile yüzde 82’sini Kayseri, Kayseri üretiminin yüzde 52’sini ve Türkiye üretiminin yüzde 25’ini ilçemiz Tomarza gerçekleştiriyor. İlçemiz bu özelliklerden dolayı son yıllarda yetiştiriciliğinde hızlı bir artış göstermiştir. İlçemizde 2002 yılında 1200 dekar olan ekili alan, 2013 yılı verilerine göre 138 bin 659 dekar olarak gerçekleşmiştir. Ortalama dekardan 35 kilo ürün alınarak 4 bin 853 ton üretim sağlanmaktadır” dedi.

Metin Karalar’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Kayseri Tarım İl Müdürü Özkan Kayacan şunları söyledi; Tomarza’da her yıl üretim miktarının arttığına dikkat çekerek, “Önemli olan ürettiğiniz ürünü pazarlamaktır. Pazarlama sorunu da kurulan borsa ile çözülecek” dedi. Kayacan, birliğin kurulması, borsanın kurulması ve görüşmelerinde birebir çalıştığını belirterek, “Artık kabak çekirdeğinin birim fiyatını bu borsa belirleyecek, Tomarza belirleyecek ve bu çok önemli. Alabalık ve elma konusunda da borsa çalışmalarımız var. Bir şehirde bazı ürünlerin marka olması gerekiyor. Bunun için de sizin söz sahibi olmanız lazım” diye konuştu.
Konuşmaların ardından kabak borsası laboratuvarı ve dükkanların açılışları yapıldı.

Açılışlardan sonra çiftçilerin getirmiş oldukları kabakların en ağırı seçilerek birici, ikinci ve üçüncü olan çiftçiler belirlendi. Yarışmada 1. Ramazan Koç (18.300 kg) 2. Bayram Büyükbaş (17.280 kg) 3. Kenan Gazioğlu (16.960 kg) dereceye girdiler. Yarışma da başarılı olanlara Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin IŞIK sponsorluğunda ödül olarak birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın verildi.

Tomarza Anadolu Lisesi öğrencileri Hacivat – Karagöz oyunu sergiledi.

Yapılan konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. Kayseri Ak Parti Milletvekili Yaşar Yarayel adına borsaya katkılarından dolayı Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Başkanı Metin Karalar Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden’e,  Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Genel Sekreteri Kenan Tekcan Kayseri İl Tarım Müdürü Özkan Kayacan’a, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Üyesi Ahmet Heybet Tomarza İlçe Kaymakamı Yusuf Altun’a, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Üyesi Mehmet Demirezen Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin Işık’a, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Üyesi Yalçın Okuyucu Ak Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden’e, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Üyesi Ömer Karaoğlu Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği eski Başkanı Şevki Utgan’a, Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği Üyesi Tekin Doğan İlçe Tarım Teknisyeni Bayram Büyükbaş’a plaket verdi.

Plaket töreninin ardından Tomarza İlçesini Kalkındırma Derneği’nin açmış olduğu resim sergisine ardından Tomarza Kabak Çekirdeği Üreticileri Birliği üyeleri tarafından hazırlanan yemek organizasyonuna geçildi.

Tomarza Haber

22:24, 17.09.2014