2010 yılı verilerine göre çekirdek kabağının ekim alanı 138.659 dekar olarak gerçekleşmiş ve ortalama dekardan 35 kg ürün alınarak 4.853 ton üretim sağlanmıştır. Üretilen kabak çekirdeklerinin tamamı yarı mamul şekilde pazarlanmaktadır. Bu durum, yetiştiricilere daha az kazanç getirmektedir.

İlçemiz ve köylerindeki çerezlik kabak üretimini talebe göre planlamak, ürün kalitesini iyileştirmek, pazara geçerli norm ve standartlara uygun ürün sevk etmek ve ürünlerin ulusal ve uluslar arası ölçekte pazarlama gücünü arttırıcı bir işlevsellik kazandırabilmek amacıyla kurulan birlik bünyesinde, ürünlerin sınıflandırılabilmesi bilmesi için 1 adet selektör, tuzlu ve tuzsuz kavurma yapabilen 1 adet kavurma makinesi ve 100 gramdan 3000 grama kadar paketleme yapabilen 1 paketleme makinesi de söz konusu birlik bünyesinde üreticilerimiz hizmetine girecektir. Böylece yerel hammadde kaynaklarının katma değeri daha yüksek olacak şekilde değerlendirilmeye yönelik olan kurulan tesisler ile kabak çekirdeğine ait kar marjını artırarak çiftçinin ekonomik gelir düzeyini yükseltmek ve yeni bir istihdam alanı sağlamak hedeflenmektedir. Üretici birliği sayesinde kurulması planlanan kombine tesisle yeni bir istihdam alanı sağlanabileceği gibi, oluşacak katma değer ilçe ekonomisini canlandıracak ve ilçeyi kabak çekirdeği ticaret merkezi haline getirecektir. Tomarza’da üretilen, tuzlanıp, kavrularak paketlenen kabak çekirdeklerini temsil edecek bir markalaşma sağlanacak ve ilçenin gelir seviyesi de artacaktır.

11:43, 29.09.2011